Historik

Arboga Flygklubb bildades i augusti 1940 som en modellflygklubb. Om bildandet av klubben kunde man, den 19 augusti 1940, läsa på Arboga Tidnings första sida följande:

KLUBB FÖR MODELLFLYG NU BILDAD I ARBOGA

"Arboga har i dagarna fått sin första flygklubb. Initiativet har tagits av ingenjör Lars Anbo vid Mekaniska verkstaden och det har hållits konstituerande sammanträde med klubben som fått namnet Arboga Flygklubb."

Redan den 29 sept. samma år hölls AFK´s första tävling med modeller som medlemmarna hade byggt. Tävlingen drog stor publik enligt referat i Arboga Tidning.

1945 etablerade flygvapnet en central flygverkstad i Arboga, CVA, i dag Saab AB. I samband med detta byggdes Arboga flygplats och AFK medlemmar kunde förutom att flyga med modeller även börja flyga med stora bemannade flygplan.

Uppdaterad: 20 MAJ 2017 19:52
Skribent: Bo Björklund