Klubbinfo

I Arboga Flygklubb lär du dig flyga som fåglarna, utan motordån, utan bensindoft. Det är bara du, planet, molnen och fåglarna. Tänk dig att flyga tillsammans med en stor vråk, det är en upplevelse.

Vill du istället få häftiga upplevelser kan du få det i "avans"-flygning. Vad sägs om följande? Spaken framåt så att farten ökar. Vid c:a 180 km/t drar du spaken sakta bakåt och gör en looping, på toppen skjuter du spaken aningen framåt så att lopingen blir helt rund. Väl ute ur loopingen ökar du farten till 180 km/t igen och ger sido- och höjdroder vilket får planet att göra en tunnelroll.

Om du istället är strategiskt lagd kan du sträckflyga. Tävlingsmomentet går ut på att ta sig runt en bana med så hög medelhastighet som möjligt. Banor kan vara allt från 10 till 70 mil. I denna gren är uthållighet, analysförmåga och erfarenhet de egenskaper som fäller avgörandet.

Oavsett vilken av upplevelserna du är ute efter (eller en kombination av alla) så kan du få det i Arboga Flygklubb. Förutom all flyga lär du dig meteorologi, hur man mekar flygplan, att kommunicera i radio mm. Många professionella piloter har börjat sin bana som segelflygare. Det är inte speciellt dyrt att ta certifikat och flyga, för att få en uppfattning så kan du se vår prislista. Om du är intresserad av att börja segelflyga eller bara av att göra en provstart så kontakta någon i styrelsen.

Om du känner dig tryggare med en motor i nosen så kan vi naturligtvis erbjuda motorflyg också, men som den vise mannen sagt "Ett segelflygplan har ju ingen motor som kan stanna så att man måste nödlanda". För dig som är höjdrädd (visserligen försvinner höjdkänslan efter c:a 50 m, men ändå) så har vi en modellflyg-sektion. Stå på marken och låt modellplanen stå för flygandet! Det finns inga ursäkter för att inte vara med i Arboga Flygklubb.

Det finns också en aktiv modellflygsektion i klubben. Verksamheten bedrivs i egna lokaler och på en avgränsad del av flygfältet. Mer info om sektionen finns under rubriken Modellsektionen.

Vill du bli medlem?

Öppna pdf-filen inträdesansökan, fyll i den och lämna/skicka den till klubben,

Arboga Flygklubb, Box 86, 732 22  ARBOGA, eller via e-post till This is a mailto link

Har du frågor kan du höra av dig till Bengt Frid, 076-8209703.

Modellsektionen har en egen ansökningsblankett: inträdesansökan modell

Arboga Flygfält

Fältet ägs av Saab AB, och disponeras i viss utsträckning av Arboga Flygklubb enligt ett avtal.

För all flygning gäller PPR, som kan fås efter kontakt med John Falck, Saab AB, 073-4377184, eller under icke arbetstid via kontakt med Flygklubben.

Mer info om fältet, ESQO, finns i Svenska Flygfält.

Uppdaterad: 27 APR 2017 19:08