SM 1988

1988 – Äntligen Väder!

Med 8 av 9 möjliga tävlingsdagar så kan man inte klaga på vädret. Det var visserligen stundom utmanande med både utflakningar, upptorkning och sjöbris. Men på en tävling skall det vara svårt för de är de bästa piloterna man skall utmana. 1988 är också ungdomarnas år, äntligen så tar 60-talslisterna framträdande platser i resultatlistorna.

Även om det flögs många dagar så svettades tävlingsledaren Olle Jonasson som är ny i rollen. Citat ifrån den enda inställda dagen: ”Hur jag än gör så får jag skäll” Sa Olof Jonasson och avlyste dagen redan vid den andra briefingen kl12. En kallfront nalkades och det skulle möjligen bli flygbart i ett område runt Arboga och söder ut mot Eskilstuna/Katrineholm.

Men Jonasson vill inte ha 63 flygplan i luften på korta banor i det svåra vädret. Men det gick som det ju ofta gör, vid 13-tiden hade kallfronten börjats lösas upp, vädret bättrades och ett 10-tal piloter tog tillfället i akt att flyga lite friflygning och RST. Det mest dramatiska som hände under dagen var väl egentligen frågan om hurvida Jonsson själv skulle tvingas landa ute.

Utöver bra väder så kantades tävlingen av olyckor, tillbud och haverier. Skadad klaff och skrotad Discus var det allvarligaste i materialskadorna, disciplinen i landningsvarvet anges som en bidragande orsak.  Det fanns också rapporter om luftrumsöverträdelse, med dagens GPS-loggar skulle nog många straffats och slutresultaten sett annorlunda ut.

Och till sist, äntligen ett vandringspris att vara stolt över. En alldeles egen Mucha Standard att förvalta tills nästa mästrare kåras.

1988-4 SM i Arboga Klubb, Std, 15m
1988-5 SM i Arboga Klubb, Std, 15m